Параграф22 Daily

§22 Новини

Хаос и безхаберие: Системата за неполучени глоби не работи

Сайтът на МВР показва само вече връчените наказания, но не и тези, за които не знаем. Системата на КАТ не позволява да проверяваме за неполучени глоби. Зрители на NOVA сигнализираха, че сайтът на МВР показва само вече връчените наказания, но не и тези, за които не знаем, сочи Нова Тв.

От министерството обясняват, че по закон електронните фишове влизат в сила, чак след като бъдат връчени лично и затова не излизат на сайта. "Това е направено, понеже има в самото законодателство давностни срокове. Лицата, когато разберат, че са извършили нарушения, започват да предприемат действия по така нареченото укриване от връчване на тези електронни фишове и естествено ние не можем да стигнем до ефективност на тези наказания", коментира инспекторът от отдел Пътна полиция при ГДНП Станислав Илиев.

Юристи обаче виждат проблем. "Абсолютната давност в административно-наказателното производство е четири години и половина от извършване на нарушението. 4,5 години по-късно е изтекла абсолютна давност и в този случай гражданинът е добре да обжалва електронния фиш или наказателното постановление пред съда с този аргумент", заяви адвокат Елмира Исмаил.

От МВР съобщават още, че ако ви спрат и имате неплатена глоба, за която не знаете, актът ще ви бъде връчен на място.

Общо през 2018 г., заради санкции, са отнети 25 000 шофьорски книжки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във