Параграф22 Daily

§22 Новини

И все пак прекалихте по делото "Иванчева"!

Правосъдието е висша ценност, ако се стреми към най-висшата – справедливостта!

Правосъдието се постига от Вас и нас ЗАЕДНО!

Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват.

Правосъдието не се произвежда в телевизията. То се ражда САМО в съдебната зала!

И милион пъти да чувате една гледна точка, тя си остава една.

Съдът чува всички!

Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!

Справедливостта е нашият труден път, който мнозина не са готови да последват.

Не питайте: “Защо сега?”

Никога не е късно да израстнем!

 

Ако ви звучи като своеобразно обръщение Urbi et Orbi в съдебната сфера, мислим еднакво. Дни по-рано спецсъдът определи наказания от общо 47 години лишаване от свобода за тримата подсъдими по делото "Иванчева". Бившата кметица на "Младост" отнесе 20 години, заместничката й Биляна Петрова - 15 години затвор, а соченият за посредник в подкупа Петко Арнаудов – 12 години.

В очакване на мотивите към осъдителната присъда всеки може да се ползва от публично достъпната информация, която изобилства по случая. Такива присъди не даваха дори за начети по тоталитарно време, когато липсата на две-три хиляди лева в магазина изпращаше магазинерката за 4-5 години в Сливенския затвор. После кражбата и корупцията станаха национален спорт и държавна политика, при която размерите на отмъкнатото са правопорционални на неговата безнаказаност.  

Да, Иванчева и Петрова нарушаваха закона при кметуването си, злоупотребяваха грубо с популизма за "градинките" и лазеха упорито по нервите на инвеститорите. Не може да погазваш безочливо правото на собственост по отношение на частни имоти, върху които протестиращите от околните блокове нямат никакви права.Нито пък намерения да плащат на собствениците за това, че ползват имотите им безвъзмездно от години - без дори да чистят фекалиите на домашните си любимци. Но и не може две вироглави районни кметици да са лицето на корупцията в страната на тържествуващото беззаконие. 

Разбираме главния прокурор Сотир Цацаров за изказаната благодарност към разследващите и спецсъда, че не се поддали на "цялата кампания". Но не приемаме оценката му, че "справедливостта възтържествува". И усещаме нездрава нотка на отмъстителност в добавката: "Зная, че на много хора не им харесва и в момента им е много тъжно". 

За заместника му Иван Гешев пък какво повече да кажем. Откакто блесна с бисерите си по делото "КТБ", държи нивото безотказно. Целта на олигарсите с милиардите била да бъде ударена политически спецпрокуратурата, чието закриване щели да поискат при оправдателни присъди по делото. Ако не знаехме, че дели олигарсите на престъпни и недосегаеми, можехме да прегърнем заявката че борбата с корупцията започва.

Но докато съдията Хинов си напише мотивите, имаме предостатъчно основания да пуснем покрай ушите си и оценката на Гешев, че присъдите са справедливи. Били около средния размер, понеже законодателят определил наказанието лишаване от свобода за подкуп в особено в големи размери и представляващ особено тежък случай в диапазона от 10 до 30 години. Така е, но откога пък съдът приведе наказателната политика в съответствие със закона, че да го приложи с подобна строгост?!

„Убийството причинява много страдание – на близки, роднини. И все пак това са ограничен кръг от хора. Корупцията убива цялата страна”, обясни Гешев. И това е така, но след три десетилетия организиран грабеж, проспан от прокуратурата и съда в будна кома, никой не вярва че са възкръснали внезапно, за да въздадат справедливост. Преди да израснем заедно някои просто трябва да видят обратната страна на функционално гарантираната си имунитетна безотговорност.     

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във