Параграф22 Weekly

§22 Новини

И западът заговори за разделяне или федерализация на Украйна

Острата политическа и социално-икономическа криза в Украйна може да има исторически последствия за Европа и дори извън нейните предели, пише The Global Times.


Според изданието, докато ситуацията в страната не е излязла изцяло изпод контрол, тя трябва да се се разреши по един безпристрастен начин с използването само на дипломатически и на политически методи. Освен това нарастващата конфронтация на Запада с Русия заради Украйна не служи за укрепване на световния мир и - ако не бъде преодоляна в кратки срокове, може да доведе до възраждане на "студената война".


Според първия и най-лош сценарий за изход от сегашното положение, кризата в Украйна ще доведе до кървава гражданска война и до евентуална намеса на Запада и на Русия в нея с неизвестни отсега последствия.


Вторият сценарии предполага разделянето на страната на две части в съотношение - 16 области на изток и 9 области на запад. Основният въпрос е, може ли това разделяне да е мирно като в бившата Чехословакия, се пита вестникът.


Третият вариант предполага осъществяване на дълбока промяна в Конституцията на страната с нейната последваща федерализация и предоставянето на регионите на голяма самостоятелност в рамките на новата федерална структура. При този вариант напрежението рязко ще спадне ако източните области получат широки връзки с Русия, а западните - с ЕС.


Единственият фактор, който не може да се обсъжда, според изданието, е превръщането на Украйна в деиндустриализирана и подчинена на външна сила полуколониална държава.


Независимо от того, каква формула ще бъде избрана за разрешаване на кризата, важно е украйнците сами да определят своята бъдеща съдба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във