Параграф22 Daily

§22 Новини

Икономическите причини деградират личността, разрушават семейства

Какво очаквате от една изоставена жена без доходи, без мъж и с две малки деца, попита риторично в "България сутрин" журналистът Нора Стоичкова.

По думите ѝ икономическите причини, поради които бедстват българите, водят до "оскотяване", до деградация на личността. "Давате ли си сметка какво е една жена да няма доходи, да няма подкрепа отникъде и да има две малки деца? От добро ли ги е оставила гладни, от добро ли е започнала да пие?"

Възмущението на журналистката дойде след случая в Пловдив, който шокира страната. Две 3-годишни близначета бяха приети по спешност в университетската болница "Свети Георги" в града с данни, че системно са недохранвани. Освен това по децата бяха забелязани множество наранявания и синини, като едното от тях бе с мозъчен кръвоизлив и претърпя операция. Разследващите органи ще проверят дали близначетата са били жертва на домашно насилие.

Майка им бе в нетрезво състояние, когато е пристигнала в болницата, заради което бе арестувана за 24 часа. Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и психологът и бивш зам.-директор на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов.

Той подчерта, че този случай не е единичен и визира статистика, която е отчетена по времето, когато той е бил в длъжност: "Изследване на Уницеф показа, че между 240 и 270 хил. деца у нас живеят в семейства, които реално не са такива, тъй като единият или и двамата родители отсъстват дълготрайно. Те са принудени да изкарват прехраната си някъде другаде", обясни психологът.

Като предложение, което е дадено и тогава, Монов посочи създаването на държавен регистър на всички деца в такова положение в страната, към които да се поднесе подобаващо внимание, тъй като по смисъла на закона те са "деца в риск". Поради тези условия, в които е поставено българското семейство, Нора Стоичкова подчерта, че малко са случаите, в които нищетата да е направила от някой гений.

"Когато всички са потопени в мизерия, малцина са тези, които се измъкват оттам", отсече тя! Христо Монов пък заяви, че щом сме стигнали до положението българската майка да попадне в такава ситуация, това означава, че бъдещето на обществото ни не върви на добре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във