Параграф22 Daily

§22 Новини

Илияна Йотова определи като недопустимо разделението на младите хора от големите и малките градове и села заради липсата на равен старт в образованието

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като недопустимо разделението на младите хора от големите и малките градове и села заради липсата на равен старт в образованието. В речта си по повод откриването на изложението "Образование без граници" вицепрезидентът Йотова настоя, че очевидно социалната ни система не е на необходимото ниво и не може да защити по-слабите. "Днес е времето да напомним, че зад цифрите стои дълбокото разделение между младите хора от градовете, които са с по-добро образование и по-високи стандарти и младите хора от по-малките градове и села, които нямат старта, нямат същата подготовка за своята кариера. Това разделение е недопустимо. Това неравенство тръгва още от училище и неминуемо слага своя отпечатък върху развитието на един млад човек, върху избора къде и как да продължи", заяви Йотова. В подкрепа на тезата тя цитира данни от последно проучване за младите, според което над 300 хиляди млади у нас нито учат, нито търсят своята кариера и работа.

Йотова изтъкна, че успешната кариера е резултат на протегната ръка между образование и работодатели. "Трябва да се откажем от така нареченото "бързо хранене" в областта на образованието. Удобно, но не пълноценно и здравословно", заяви вицепрезидентът Йотова. Тя каза още, че често се говори за несъответствието между предлагане и търсене на пазара на труда и "производството на безработни висшисти" и настоя, че има много какво да се прави. По думите й този форум дава силен и положителен пример в тази насока.

Йотова изтъкна, че младите днес са трудно подчиняващи се на йерархия, с особено чувство за лична автономия и с много по-голяма нагласа да търсят някъде по света своето място, дори това да им носи трудност и нестабилност в началото на кариерата. "Едновременно с това, самите те търсят тази сигурност и не са склонни цял живот да работят временна работа. Културата на професионалната мобилност днес печели младите хора, въпреки някои твърдения", изтъкна Йотова. По думите й заплатата продължава да бъде на едно от първите места в изискванията на младите, но далеч не единственото. Според Йотова все по-голямо място заемат  условията на труд, развитието на младите не само индивидуалното, но и на предприятието и фирмата, в която работят. "В този смисъл те самите са ново предизвикателство - за вас работодателите, за преподавателите в училища и университети", изтъкна още вицепрезидентът.

Приветствие към участниците във форума отправи и заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя заяви, че за правителството на България образованието не е само предизвикателство, но и основен приоритет и ежедневна грижа. Петрова бе категорична, че най-важно сега е младите хора да останат в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във