Параграф22 Daily

§22 Новини

Има опасност една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" да напуснат

Това, което се опитва да направи министърът на финансите Владислав Горанов със Закона за държавния бюджет, ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност“, каквото България не помни. Една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" могат да напуснат работните си места. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Преди всички“ председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов преди срещата с министъра на финансите:

"Ще бъдем поставени пред риска някои ведомства да не могат да изпълняват функциите си. Това не е преувеличение. Още от петък започна масово подаване на заявления за прекратяване на служебното правоотношение. Това не са само колеги, които имат право на пенсии. Това ще бъде една голяма вълна, от която не само МВР и Министерството на отбраната, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години".

"Хоризонт" съобщи в понеделник, че шефовете на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки. Не е ясна причината за решението за напускане. Неофициално се твърди, че то е свързано с идеята за намаляване на 20-те заплати на служителите при пенсиониране. Източници от МВР допълниха, че десетки молби за пенсиониране са подадени във ведомството заради идеята за премахване на парите за прослужено време и заради намаляването на заплатите при напускане.

Попов обясни, че хората, които имат право на пенсия в сектор "Сигурност", са 7 хиляди: "Аз не се наемам да прогнозирам колко общо ще напуснат, но тази цифра може да стигне до една четвърт от състава на МВР. Основната причина е, че за служителите на сектор "Сигурност“ от години няма елементарна сигурност. Ние по никакъв начин не можем да планираме бъдещето си. Нас ни реформираха и трансформираха. Това, което се опитва да направи министър Горанов, преля чашата". Попов заяви още, че мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане:

Ние сме готови да седнем и да обсъждаме правото на държавните служители в сектор "Сигурност" на колективен трудов договор, правото на синдикалните организации в сектора да се присъединяват към национално представени синдикати и да обсъдим формирането на заплатите да бъде формирана, обвързано със социално измерим критерий, например – средната заплата за страната. Мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане. Те трябва да бъдат изтеглени спешно. Ние ще излезем на улицата, а какво точно ще правим – ще решим днес и утре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във