Параграф22 Daily

§22 Новини

Има опити лоялни на Цацаров членове на ВСС да му осигурят доминация в Съдийската колегия

Много бих искал да не се стига до напускане на Висшия съдебен съвет заради промените в Закона за съдебната власт. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“  бившият министър на правосъдието Христо Иванов. Според него моментът е преломен и има два варианта – тотално овладяване на Съвета от съдебната номенклатура или формиране на колегия, в която тази номенклатура няма да има абсолютно мнозинство.

Скандалите продължават  и  ще продължават. Аз обичам да ги сравнявам с температурата в един болен организъм, която е израз на имунна реакция. По същия начин, докато има хора, които във ВСС, макар и в малцинство, оказват съпротива на действията на съдебната номенклатура, предвождана от главния прокурор, това означава, че някой не се е примирил и в този смисъл аз много бих искал да не се стига до напускане на ВСС.

Въпросът сега е как ще бъдат подредени 11-те представители на парламента в НС, коментира Иванов. Следващият път, когато парламентът избира членове на ВСС, те ще трябва да посочва за коя колегия е номинацията, а за настоящия състав от парламентарната квота това не е направено и Съветът трябва да направи тази подялба, обясни Иванов. Разумното решение е тези, които са били съдии, непосредствено преди да станат част от ВСС, да отидат в съдийската колегия, обясни той:

Това е разумното и осигуряващо стабилитет разрешение, но то не може да осигури онова достатъчно мнозинство и надмощие на лобито на главния прокурор и на съдийската номенклатура в бъдещата съдийска колегия. Поради което, очевидно подмолно, текат опити и очаквания чрез натиск и различни безпринципни ходове да се прокара друго разделение, така, че някои от лоялните на главния прокурор членове на ВСС, независимо от това, че няма разумно обяснение и принципна обосновка за това, да попаднат в Съдийската колегия и да осигурят мнозинство и продължаваща доминация на главния прокурор.

Смисълът на разделението е да не се позволява на прокуратурата да доминира Съда. Големите въпроси пред ВСС са свързани с предстоящия избор на председател на Софийския апелативен съд и на председател на Върховния административен съд. От ежедневната дейност на ВСС зависи кариерната и дисциплинарната дейност, атмосферата в съдебната власт.

Иванов коментира и предложението за огромни заплати за членовете на ВСС само месеци след като публично беше поискана оставката им:

За мен няма никаква шизофрения в това. Може, разбира се, на повърхността да се търсят противоречия, но това е част от един модел, единен подход. И искането на оставката, и заплатите се отнасят към контролирането и продължаването на контролирането на съдебната власт както моркова и тоягата към дресирането на едно куче или някакъв кон. Така че става дума за просто различни подходи към една и съща цел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във