Параграф22 Daily

§22 Новини

Иманяри унищожават артефакти край Елхово

Иманярските набези в Елховско продължават - разкопават се надгробни могили и се унищожава информация за цели епохи, съобщава Радио-Бургас.

През това лято експедицията “Странджа-Сакар“ на професор Даниела Агре откри множество ценни археологически  находки в надгробна могила до елховското село Бояново. Въпреки, че обектът е разкопаван многократно от иманяри, археолозите откриха недокоснат 6-тонен саркофаг на благородник от източните провинции, датиращ от края на II век – началото на III век.

Саркофагът, както и други ценни находки, вече са в Елховския музей, съобщи директорът му Христо Христов.

Според него, макар и станали обект на иманярски набези, могилите трябва да бъдат основно проучвани. Относно ползите от промяна в Закона за културното наследство, Христов заяви категорично: "Няма осъден иманяр, претърпял или излежал присъда. Търсят най-вече останки от колесници, заради бронзовата им украса и апликациите, които вървят по-скъпо на черния пазар. За съжаление заради един артефакт се унищожават десетки други", поясни още директорът на музея и допълни": "Категоричен съм, че групите са гастрольори от други райони на страната – имали сме случай от Червен бряг."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във