Параграф22 Daily

§22 Новини

Инфлацията в България на 6-годишен максимум

Инфлацията в България на 6-годишен максимум . След като през юли годишната инфлация в България достигна 3.5% – невиждано ниво от лятото на 2012 г., данните за септември надхвърлят този 6-годишен максимум. Годишната инфлация за септември спрямо същия месец на 2017 г. е 3.6%.

Месечната инфлация през септември спрямо август тази година пък е 0.3%, а инфлацията от началото на годината (септември 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 2.1%. През септември спрямо август най-много  е поскъпнало образованието (1.8%) и хранителните продукти и безалкохолните напитки (1.5%). Най-голямо поевтиняване пък е отчетено при услугите и продуктите от категория „развлечение и култура” (5.6%) и „ресторанти и хотели (1.6%), информира economic.bg.

Можем само да теглим чертата, че в края на лятото, в сравнение с месец по-рано по-скъпо са ни стрували най-вече сезонните зеленчуци като доматите и чушките, например. Поскъпнали са и хлябът и брашното. През миналата година по това време литър обикновен бензин е струвал с 15% или 31 стотинки по-малко. Скокът при дизела е още по-голям – през октомври миналата година той е бил с 35 стотинки по-евтин.

Причината за общото поскъпване на живота, според експерти, са икономическите фактори извън страната – по-скъп петрол и с над 20 % по-слаб добив на зърно в Русия и Украйна.

Движението на цените на горивата нагоре вероятно ще продължи до края на годината, смятат експертите. Но нямало да е прекалено – с около 5 стотинки. При работещите хора заплатите са нараснали средно с между 6 и 9% за година, което компенсира ръста в цените. Увеличените пенсии на възрастните хора обаче, при тази инфлация, са изцяло „изядени”.

Експерти разчитат на добрия сценарий – догодина инфлацията да стигне приемливите икономически граници от 1-2%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във