Параграф22 Daily

§22 Новини

Истина е: Близо 5000 души без увеличение на пенсията от юли тази година

Хиляди пенсионери се оказаха без увеличение на пенсията си от юли тази година. За 4900 души индексацията е била нула вместо заложените 2,4 на сто. От социалното министерство и от НОИ обясниха ситуацията с постановление на Министерския съвет от 2006 г., с което увеличават две групи пенсии, които тогава са били в размер до 120 лв и от 120 до 150 лв. В същото решение обаче се поставя ограничение на размера на тези пенсии. Въпреки че са минали 11 години, това постановление е в сила и е дало отражение при индексирането им през юли.

Причината чак сега да дава отражение е, че тази година индексацията е по нов механизъм, а не по досега действащото швейцарско правило. „Искам категорично да подчертая, че НОИ е приложил правилно и точно действащия закон, действащия режим на преизчисляване на пенсиите. Нямаме основание да ревизираме и съответно да доплащаме на тези пенсионери”, подчерта социалният министър Бисер Петков.

От социалното министерство ще предложат специален текст в закона за бюджета за догодина, с който подобни казуси да се избегнат в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във