Параграф22 Daily

§22 Новини

Юмрук в зъбите на властта: Линк към масив на НАП от близо 11 GB бе разпратен до медиите

Става дума за вероятно най-големият теч на лични данни в историята на България. Наличен е масив от 57 папки, съдържащи повече от хиляда файла, който хакери изпратиха до български медии в понеделник. Или за над 1 млн. реда съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи, съобщават медиите.

Голяма част от информацията е стара и отразява справки от преди повече от десетилетие. Но част от файловете съдържат и нови вписвания дори от юни, което говори, че пробивът е направен скоро. Информацията уж е била добита от сървърите на Министерството на финансите. Но характера на данните по-скоро сочи, че те са от сървърите на Националната агенция за приходите (НАП). Голяма част от файловете са в CSV формат - колоните са кръстени с кодови номера или кратки обяснения.

Има папки AZ (Агенция по заетостта), BACIS (Българска акцизна централизирана информационна система), NZOK (Национална здравноосигурителна каса), AUAN (Актове за установяване на административни нарушения). Има папки, които явно съдържат данни от данъчни декларации за години до 2007 г.

В един файл, кръстен GRAO, има 1.4 млн. реда, всеки от които съдържа само три имена и ЕГН. В друг има по-малко (над 1 млн. записа), където срещу имената има и данни или NULL, което вероятно съответства на данъчни задължения на лицето към даден момент. Има и файл, където срещу над 1.1 млн. ЕГН-та стоят месечни доходи и вноски за доброволно пенсионно и здравно осигуряване към неизвестен момент.

В друга папка с името GAMON се съдържат два списъка с няколкостотин хиляди лица. Вероятно това са регистрирани потребители на сайтове за онлайн залози, тъй като имената са събрани хаотично (част на кирилица и част на латиница). Срещу тях има идентификатор Player_ID, а сред данните за тях има и посочен използван IP адрес.

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пишат още авторите на мейла, който завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във