Параграф22 Daily

§22 Новини

Юрист постави на място разгащил се частен съд, надул стар дълг осем пъти

Неволно забравена сметка от 20 лв. се превръща в дълг от 163 лв. Магията се случва с помощта на колектор, създал си собствен частен съд, с който съди наред длъжниците. За случая алармира юристът Борис Сребрев. Масова практика е колекторските фирми да си създават собствени арбитражни съдилища, да си назначават лични арбитри и после да съдят длъжниците си дори и без в договора изобщо да фигурира арбитражна клауза.

В случая на Сребрев дългът от 162 лв. всъщност тръгва от невзрачна сметка към мобилен оператор за 20,49 лв. от 2007 г. Юристът си спомнил за сметката едва когато получил „уведомление” от арбитражен съд в София, че срещу него се води дело и че дължи 163,52 лв. на известен колектор.

Сумата набъбнала заради лихва от 18 лв. както и различни „разноски” за 125 лв. На Сребрев е даден 7-дневен срок, за да се разплати или да възрази срещу иска. Арбитражният съд удря на камък със Сребрев, само защото е практикуващ юрист, който си знае правата. „След като предприех законни действия по възражение срещу иска заради изтекла давност, частният съд просто се отказа”, обяснява той.

Не така, обаче, стоят нещата с други стотици хиляди длъжници, погнати с дела в най-различни частни съдилища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във