Параграф22 Daily

§22 Новини

Иван Гешев: До края на деня може да бъдат повдигнати обвинения на Миню Стайков

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков е задържан за 24 часа. Специализираната прокуратура разследва бизнеса му за данъчни престъпления и пране на пари. Заместник-главния прокурор Иван Гешев допусна, че е възможно до края на деня на Стайков да бъдат повдигнати обвинения. Сред задържаните още е синът на кмета на Карнобат.

Рано тази сутрин разследващи влязоха в офиси "Винпром Карнобат", "Сис индустрийс" и "Топаз мел".

Разследването започва в средата на юли, когато в Карнобат е установена нелегална фабрика за производство на цигари. Събират се доказателства, както за реалните собственици на цигарената фабрика, така и за начина, по който са легализирани доходите от нея. По този начин разследващите стигат до търговските дружества, свързани с Миню Стайков, както и до схема за прикриване на ДДС, чрез фирма от типа "липсващ търговец":

"В хода на това разследване са събрани допълнителни доказателства и се провежда допълнително разследване и за извършени данъчни престъпления и на пране на пари. На всеки от вас ви е ясно, дори само ако вземем тази фабрика, за която говорим - това са около 70 милиона лева годишно. Тези пари малко вероятно е да се държат в касети и в дворовете да се закопават. Тези пари обикновено в цял свят се изпират през определени фирми. Част от това разследване е точно това - по какъв начин са били изпирани тези пари", сочи Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във