Параграф22 Daily

§22 Новини

Жените, които обитават зелени райони, живеят по-дълго и са психически по-здрави

Жените, чиито домове са обградени с повече дървета и растителност, са с по-малък риск от смърт в сравнение с представителките на нежния пол, които живеят в райони с по-малко зеленина, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА. То обхванало над 108 000 жени в САЩ. Събраните данни са за периода 2000 - 2008 г.

Учените установили, че жените, които живеят в районите с най-много зеленина, са с 12 на сто по-малък риск от смърт в сравнение с участничките, живеещи в районите с най-малко зеленина. Освен това жените, чиито домове са обградени с най-много растителност, са с 34 на сто по-малък риск от смърт вследствие на респираторни заболявания. Жените, които живеят в райони с избуяла растителост, са също с 13 на сто по-малък риск от смърт вследствие на ракови болести в сравнение с участничките, чиито домове са обградени с най-малко зеленина.

Изследването свидетелства за връзка между живеенето в по-зелена среда и по-дългата продължителност на живота, макар да не си е поставяло за цел да открие причинно-следствена връзка.

"С изненада установихме връзка между по-голямото излагане на ефекта от зеленината и намаленото ниво на смъртните случаи - заяви ръководителят на изследването Питър Джеймс от института за обществено здравеопазване "Т.Х. Чан" към Харвардския университет. - Бяхме още по-изненадани да открием, че голяма част от ползите от голямото количество зеленина изглежда са свързани с по-добро психично здраве." Учените поясниха, че по-доброто психично здраве се е изразило в по-ниски нива на депресия. Другите ползи от зеленината са свързани с повече възможности за социални контакти, по-голяма физическа активност и по-малко излагане на замърсен въздух.

Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Health Perspectives.

Facebook logo
Бъдете с нас и във