Параграф22 Daily

§22 Новини

Женски работи: Делото за боя между следователки приключи с оправдателна присъда

Съдебната сага между двете следователки от Варна, за които преди 3 години бе съобщено, че са се сбили на работното си място, приключи още на първото заседание в Софийския градски съд. Съдия Николай Младенов оправда подсъдимата Илияна Трендафилова по обвинението, че е нанесла лека телесна повреда на колежката си Станимира Димитрова. Днес стана ясно, че нараняването, заради което Трендафилова е изправена пред съда, е за причинен оток на безименния пръст.

Според обвинението на 22 октомври 2012 г. Димитрова влязла в кабинета на Трендафилова, за да изяснят конфликт. Двете имали спор около разследване, по което първо работила подсъдимата, а след това и пострадалата следователка. Дамите се скарали още сутринта на съвещание при директора на следствието, който ги изпратил да се приберат в кабинетите си. Подсъдимата недоволствала, че колежката ѝ говорела пред колеги, че не си върши работата. След като напуснали съвещанието, Димитрова решила да отиде в кабинета на Трендафилова, за да се изяснят и да ѝ обясни, че никога не е говорила срещу нея, пише "Правен свят".

Трендафилова обаче реагирала бурно, като видяла колежката си да влиза в кабинета ѝ и започнала да я бута навън. В последвалото стълкновение тя одраскала Димитрова по ръката, която получила и оток на безименния пръст. Намесила се друга колежка на следователките, а в края на спречкването Трендафилова ударила Димитрова и в гърба. Според прокуратурата извършеното от следователката е лека телесна повреда по чл. 131, ал.  2, пр. 3, т. 3, вр. с ал. 1, т. 1 и т. 2, вр. с чл. 130, ал. 1 НК, за която се предвиждат от 1 до 5 години затвор.

След случката Трендафилова беше уволнена от Висшия съдебен съвет, а за Димитрова не е известно да е имало последствия.

Днес подсъдимата и адвокатката ѝ Розалина Апостолова поискаха делото да се гледа по съкратена процедура без разпит на всичките свидетели, които бяха в залата и на вещите лица. Защитата и частното обвинение настояха Трендафилова да бъде призната за виновна, като съдът ѝ наложи минимално наказание.

"Няма да занимавам съда с женските отношения между подсъдимата и пострадалата", започна пледоарията си адвокат Апостолова, като поиска Трендафилова да бъде оправдана, тъй като Димитрова била само избутана от чужд кабинет, в който нахлула, без да е поканена, при което единият от пръстите ѝ бил обърнат.

Според Апостолова в тази ситуация не може да става дума нито за пряк, нито за евентуален умисъл. Тя беше категорична, че прокуратурата е подходила изначало погрешно, като е образувала дело от една "глупава постъпка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във