Параграф22 Daily

§22 Новини

Как адвокати мамят пострадали при катастрофи

Недобросъвестни адвокати лишават пострадали при катастрофи и техни близки от голям процент от обезщетението, което биха могли да получат.

Случай с адрес Велико Търново - през 2011 г. бащата на Десислава Александрова губи съзнание, докато шофира и катастрофирал. В колата е била и баба ѝ, която се разминала с леки наранявания. Още в болницата бащата на Десислава подписал документ, в който признал, че е виновен за произшествието.

Пет години след злополуката обаче, със семейството се свързал адвокат, който предложил на възрастната жена да заведе иск за обезщетение в размер на 29 000 лева. Голямата сума за леки наранявания накарала Десислава да се усъмни в добрите намерения на юриста и потърсила правна помощ. Оказало се, че се сблъсква с отработена схема, от която единственият, който ще плати за щетите от катастрофата, е бащата на Десислава, а адвокатът ще получи в замяна голям хонорар. "В момента, в който те ги осъдят и се изплати някакво обезщетение, ако въобще спечелят делото, той ще си прибере хонорара, защото е на доста голяма стойност, следва регрес спрямо баща ми, т.е. застрахователната компания ще предяви претенции към виновника, в случая виновник от ПТП-то е баща ми", разказва Десислава пред БНТ.

Заради бързата реакция на Десислава делото е прекратено след разговори със застрахователната компания и изтегляне на иска.

Нелоялните юристи могат да бъдат и още по-безскрупулни. "Чувал съм за някакви ситуации по спешни отделения, където хората още са окървавени, с разпокъсани дрехи след инцидента, да им се бутат разни договори, пълномощни", казва Константин Даскалов - адвокат от Софийска адвокатска колегия.

Как да сте сигурни в коректността на юриста, който се бори за обезщетението ви? Уверете се, че срещу вас стои адвокат, внимателно четете и документите, които ви предлага. Обърнете внимание на желаното от него възнаграждение - ако поиска хонорар от и над 50% от полученото обезщетение, това е много съмнително. И не на последно място - подпишете договор, съветват юристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във