Параграф22 Daily

§22 Новини

Какви са правата на пострадалите при катастрофи?

В сезона на голямото пътуване – тежките катастрофи за съжаление са всекидневие. Именно летните месеци са най-черните на пътя. Показва го и статистиката - от началото на годината са станали почти 3000 катастрофи с 234 загинали и над 3800 ранени. А само през юни инцидентите са над 500 с 41 загинали и почти 700 ранени, сочи НоваТв.

Лъжат ли ни застрахователите с по-ниски обезщетения и злоупотребяват ли адвокати с незнанието на пострадалите? Какви са правата ни при катастрофи и на какви компенсации имаме право?

Загубите от катастрофите у нас възлизат на над 1 млрд. лв. годишно, сочат данните в доклад на вътрешния министър. Само изплатените пари по "Каско" и задължителната застраховка "Гражданска отговорност" възлизат на около 700 млн. лв. за последната отчетна година.

Смъртността по пътищата у нас е една от най-високите сред държавите членки на ЕС – 95 убити на 1 милион жители за 2017 г. при средно ниво за Европейския съюз – 49.

Кой има право на обезщетение, какво документи са нужни и какви са капаните при покриване на щетите? „Първоначално очакването е за една по-голяма сума след съдебното решение, но не малко са случаите, когато този размер е по-нисък от това, което застрахователят изплаща и то на момента. Когато се започне дело – сроковете се разтягат във времето, не се получават навреме. Много често хората изискват пари за изплащане на медицински разходи, лечение, импланти – пари, които хората нямат в тях”, обясни Валентин Илиев от застрахователна компания.

Пострадалият трябва да има предвид и основните критерии, по които застрахователите решават с какво обезщетение да ги компенсират. Обезщетението може да покрие вредите за причинените болки и страдания, всички разходи по лечението и възстановяването, както и пропуснатите ползи заради травмите. „Пострадалите при катастрофа, с изключение на виновния водач, имат право да получат компенсация по застраховка „Гражданска отговорност”. Това могат да бъдат велосипедисти, пешеходци, пътници в автомобил. Всички, които са пострадали, в 5-годишен срок могат да предявят своите претенции пред застрахователя”, обясни Владимир Иванов от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във