Параграф22 Daily

§22 Новини

Какво оръжие е РПГ-7? И възможно ли е да се стреля с него от лек автомобил?

РПГ-7 е широко разпространен съветски - а сега руски, ръчен противотанков гранатомет принадлежащ към семейството на динамо-реактивните системи. Той заменя РПГ-2 и РПГ-3 в началото на 60-те години и производството му продължава до днес в различни варианти. Означението му по ГРАУ е 6Г3. В момента се използва от над 90 страни по света, десетки военни и терористични групировки, и се произвежда по лиценз в 9 страни. Без лиценз се произвежда от много други държави.

РПГ-7 се състои от проста стоманена тръба с диаметър 40 мм, дължина от около 950 мм и тегло 6,3 кг. Задната част на оръжието е облицована с дърво, за да предпази рамото на оператора от топлината при стрелба, а в задния край на тръбата има реактивно сопло, което извежда изгорелите газове и намалява отката. Прицелването става с помощта на механичен или оптичен мерник. Гранатата се вкарва в предната част на оръжието, но по-голямата ѝ част (надкалибрената) остава извън него. Диаметърът и е до 85 мм, а теглото ѝ е между 2,5 и 4 кг. Началната ѝ скорост е 115-120 м/сек и достига до 295 м/сек в края на активният участък на маршовият двигател. Максималната далекобойност на боеприпасите е 1 100 м, но самоликвидатор предизвиква взривяване след около 920 м. Точната стрелба е възможна на разстояние до 300-350 м. Някои модели са снабдени с двунога за по-голяма стабилност при стрелба от укрепени позиции.

Боеприпасите на РПГ-7 се състоят от три части - двигател, отсек с боен заряд (бойна глава) и стартов заряд с интегрирано оперение. Стартовият заряд служи за изстрелването на гранатата от самото оръжие. Малко след това се включва твърдогоривен маршов ракетен двигател, а по време на полета се разгъват и малки стабилизатори с наклон от 3 градуса придавайки и централна ротация и от тук жироскопична устойчивост в полета.

Гранатата е снарядена с боен заряд от А-IX-1(модифициран хексоген),който се детонира от пиезовзривател от контактен тип. Съществуват модели гранати ТБГ-7В Танин снаредени със смес от алуминиева пудра, изопропил нитрат и пропилен оксид. При детонацията се създава така-нареченият термобаричен ефект, който има многократно по-дълги фази на разширение и свиване на газовете. По този начин се постига фугасен ефект, съпоставим със 122 мм ОФ гаубичен снаряд (от тук идва и нарицателното "джобна артилерия").

Двигателят има една цилиндрична балиститна шашка от канален тип, марка РНДСИ-5К. Сопловият блок е изпълнен револверно от 6 сопла около корпуса на двигателя.

Заради простата си конструкция, ефективността и ниската си цена, РПГ-7 е най-разпространеното оръжие от тази серия.

Къде е проблемът на първоначалната версия РПГ?

За да се опази животът на самия стрелец, е необходима зад изходящото сопло на РПГ-7 да няма стена - или друга преграда, на разстояние най-малко 6-8 метра, както и да не се стреля от затворени помещения. Това изключва, в случая с Алексей Петров, стрелците да се открили огън от използвания от тях, според "очевидците", лек автомобил "Опел". По-вероятно е, те да са стреляли от засада, разположени извън опела, а след това са се качили в него и са избягали от местопроизшествието.

Друг е въпросът какво би останало от Алексей Петров, ако поразилата колата му граната се бе взривила. Насочената кумулативна струя би пробила жалката бронировка на немското возило, разчетена за недопускане на пробив от леки куршуми калибър до 7.62 мм. РПГ-7 пробива танкова хомогенна броня с дебелина до 350 мм при единичен кумулативен заряд и до 700 мм при тандемна бойна част. Освен това кумулативната струя, разпространяваща се със скорост до 10 км/секунда, би тласкала пред себе си, в купето, и поток от разтопена и накъсана стомана, която би изгорила и унищожила всичко по пътя се, разширявайки се конусообразно вътре в автомобила на Алексей Петров. И убивайки всичко живо в купето, повишавайки толкова много налягането и температурата вътре в бронираното возило, че Тракторът вече би бил абсолютен мъртвец. Късмет е, че гранатата не се е взривила. Навярно поради липса на взривател...

Така че съмненията на генерал Михо Михов, че е стреляно с РПГ-7, са напълно основателни. Едва ли са използвали срещу Трактора това мощно оръжие, а вероятно някой друг, по-маломощно оръжие. Например Швеция произвежда гранатомет, с който може да се стреля от стая или друго затворено помещение. Но каква е истината ще покаже само следствието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във