Параграф22 Daily

§22 Новини

Карцерът на Стария затвор в Сливен да бъде експониран, обмислят от ръководството на историческия музей в града

Карцерът на Стария затвор в Сливен да бъде експониран, обмислят от ръководството на историческия музей в града. Това съобщи пред репортер на БТА Николай Сираков, директор на РИМ "Д-р Симеон Табаков" в Сливен.

В сградата, която някога е била Първата държавна текстилна фабрика на Добри Желязков, а впоследствие затвор, в момента се помещават фондохранилищата на музея, реставрационни ателиета и няколко постоянни експозиции. От 1910 година до 1960 година сградата е била функциониращ затвор.

Преди години е имало идея на мястото да бъде изграден Музей на политзатворника, разказа Сираков. Разполагаме с материал, предмети на затворници, които могат да бъдат показани, след като бъде изготвен тематико-експозиционен план. От музея поддържат връзка с ръководството на Сливенския женски затвор, както и на други институции в страната, които също могат да предоставят ненужни за тях предмети, които са интересни от историческа гледна точка.

Архивите пазят информация за различни истории. В двора на затвора е имало бесилка, на която са били екзекутирани хора, допълни той. Сираков заяви още, че нещата ще бъдат реално пресъздадени, без политически привкус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във