Параграф22 Daily

§22 Новини

Като при ДС: Ще има ли контрол върху вербуваните от ДАНС агенти във фирмите?

S 250 5d15ed47 2711 463d a41a ef56d5c94ac4

Не ясно какъв ще е общественият контрол върху дейността на вербуваните от ДАНС агенти във фирмите. Това коментира адвокат Александър Пелев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По темата за промените в правилника за прилагане на Закона за ДАНС и вербуването на агенти на прикритие във фирмите без знанието на собственици и ръководители адвокат Александър Пелев съобщи, че тези промени имат своето философско обяснение от гледна точка на общоизвестната борба с прането на пари и тероризма, с които основно би трябвало да се занимава ДАНС. "Това щеше окончателно да ликвидира адвокатската професия като такава. За съжаление, въпреки че сме посочени като изключение от правилото, в тези изменения остава словосъчетанието „свободни професии“. Сред тях има и други юридически професии и в случай, в който например нотариус или юрисконсулт е вербуван като агент на прикритие в ДАНС, дори и да няма такъв, когато това стане понятно за техните клиенти, всеки клиент, който отива при своя нотариус по някаква работа, ще бъде напълно в правото си да се съмнява дали доверената информация не се пренасочва. Нотариусите и частните съдебни изпълнители имат достъп до публични регистри, класифицирана информация и базата данни на НАП. Всеки пробив на нашата тайна компроментира професията ни", посочи Пелев.

Според него в държавната администрация има резон да присъстват такива агенти, тъй като тя е функция на държавата и обратната информация се връща към нея. "Не става ясно кой ще контролира дейността на тези агенти. Какъв ще бъде общественият контрол върху разширените правомощия. Бизнеси, които се считат за чувствителни, имат отговорността да опазват клиентска тайна. Не е ясно какви ще са гаранциите, ако такъв служител постъпи на работа в частен бизнес. Не се знае дали няма да изтича информация и тайна. Може би това ще се окаже спънка в развитието на пазара на труда", риторично попита адвокатът.

Във връзка с промените, които могат да повлияят на чуждестранните инвеститори Александър Пелев поясни, че чуждестранните инвеститори не просто липсват, а доста от тях си тръгват. “Вчера четох, че България напуска инвеститорът в голяма верига болнични заведения. Проблемите не са в България, а във външната страна, от която идва инвеститорът”, смята той.

По думите му процедурата на ДАНС по вербуване подготвя кадрите да придобият съответна квалификация, за да може да изпълняват функцията си на агенти. “Възможно е и да се стигне до вербуване на вече настоящи служители. Това е т.нар. "агентурна работа". Този агентурен апарат се придобива за борба с организирана престъпност и тероризма, защото иначе няма как да се добие информация от затворени групи. В случая обаче говорим за щатни доносници. Не са далечни времената, в които много хора са си изкарвали прехраната по този начин, напомни Пелев и заяви, че в развитите разузнавателни служби винаги в държавата утвърдена система за граждански контрол, за да има отчетност. – Когато се установи пробив в принципното и демократично упражняване на правомощията на такава служба, се подават оставки, настъпват вселенски скандали и уволнения. Тези изменения са направени с добри намерения, но в бързането да се свърши нещо се произвеждат нормативни актове, които водят до редица промени.”

Как ще се гарантира, че няма да се злоупотребява с правата от службите?

Facebook logo
Бъдете с нас и във