Параграф22 Daily

§22 Новини

КЕВР: Сигналите от бизнеса са неоснователни

Подаденият от работодателски организации сигнал в прокуратурата срещу Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е неоснователен. Това коментира пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов след открито заседание.

 "Не сме запознати със сигналите, които подадоха към главния прокурор работодателските организации. По отношение на третия сигнал, който касае КЕВР, няма да правя коментар, защото той е подаден вече на реално разследващите органи и очаквам от тях сигнал да ни бъде подаден и ако искат да проведат разследващи процедури. Това, което мога да кажа, е, че той е неоснователен", каза Иванов.

Преди дни работодателите обявиха, че, ако цената на тока за бизнеса не бъде намалена до 1 ноември, ще има нови протести. Те внесоха сигнал до Сотир Цацаров за нередности в енергийната индустрия.

Бизнес и синдикати вече направиха един национален протест през юли и дадоха срок на КЕВР да промени решението си.

От 1 август цената на тока за битовите потребители беше намалена средно с 0,11%  а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повиши от 18.70 на 38 лв. за гигаватчас.

Запитан дали Европейската комисия е отговорила на сигнала на КЕВР за дългосрочните договори за изкупуване на енергията от американските централи в комплекса "Марица изток", председателят на регулатора каза, че се чака повече от година.

"Не можем да наредим на ЕК кога да даде окончателен отговор, очакваме до края на годината да се случи", отбеляза Иванов и подчерта, че ЕК е единственият компетентен орган, който може да се произнесе дали тези договори представляват нерегламентирана държавна помощ.

В отговор на въпрос за исканата му оставка, председателят на КЕВР коментира, че въпросът трябва да се отнесе към тези, които я искат. Въпросът е към представителите на българския парламент, които съгласно процедурата могат да назначават и освобождават членове на КЕВР, добави Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във