Параграф22 Daily

§22 Новини

Кюстендилски съд иска още доказателства за собствеността на "Чифте баня"

Нови доказателства по делото срещу продажбата на общинската "Чифте баня" поиска Административният съд в Кюстендил на днешното си заседание.

На днешното си заседание съдът прие предоставените от Община Кюстендил актове за общинска собственост, както и заповед на кмета на община Кюстендил от 1993 година, с която е утвърден планът за централна градска част. Към представените документи са и удостоверение от директора на музея в Кюстендил за културните паметници с местно значение, както и информация, предоставена от Националния институт за недвижимото културно наследство, за това, че сградата е паметник на културата от местно значение.

Съдът постанови на следващо заседание да бъдат представени доказателства във връзка с оспореното решение за собствеността на банята, както и актът за държавна собственост от 1986 година и доказателства за следващо преобразуване на собствеността на общинската баня.

Следващото заседание по делото е насрочено за 18 ноември. Съдебното дело срещу продажбата води Сдружение на пострадали имуществено от община Кюстендил.

През февруари месеци общинският съвет в Кюстендил взе решение за продажбата на общинската баня-паметник на културата. На търговете за продажба на банята до този момент не са се появили инвеститори.Тезата на община Кюстендил е, че "Чифте баня" е построена преди повече от един век от общинската управа с идеята Кюстендил да се превърне в балнеоложки център от европейски тип. Преди това няколко години течаха делата на Главното мюфтийство за връщането на общо 75 имота в цялата страна.

След решението на кюстендилските общински съветници последваха множество граждански протести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във