Параграф22 Daily

§22 Новини

Кметът на Луковит инициира подписка за пълна забрана на растителни мазнини в млечните продукти

S 250 f6fec0e2 9389 48cd b846 d9bacb4859e9

Подписка за пълна забрана на влагането на растителни мазнини в млякото и млечните продукти в България инициира кметът на Луковит и член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България /АБМ/ Иван Грънчаров. Това обяви самият той при откриването на третия национален събор "Млечният път на България през вековете", който се организира в Луковит от днес до 8 септември от АБМ и Община Луковит, с подкрепата на аграрното министерство и Държавен фонд "Земеделие".

"Във връзка с третия национален събор и аз като човек, който от три години се боря с влагането на растителни мазнини в млечните продукти, тази година решихме да направим подписка за пълната забрана на влагането на растителни мазнини в млякото и млечните продукти в България, която присъстващите на събора, а и в цяла България, да я подкрепят", каза за БТА Грънчаров.

Тази година на третия национален събор присъстват над 40 млекопреработватели и млекопроизводители, сред тях и местни фермери, които продават собствената си продукция в малки количества на пазара. Различното тази година е, че има представители на животновъдите. Показани са различни животни овце, кози, коне, телета и крави от различни породи. "Хората могат да видят истински продукти, а всъщност това е и целта на събора - да се представят истинските, качествените български млечни продукти, защото те в момента са забутани в ъгъла, което е изключително грозно от гледна точка на това, че България има традиции в млекопреработването и в частност на производството на бяло саламурено сирене и кашкавал и българско кисело мляко", посочи кметът.

Съборът бе открит от председателя на АБМ инж. Димитър Зоров. Той припомни, че тази година събитието е под знака и на 120-годишнината от обявяването на Луковит за град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във