Параграф22 Daily

§22 Новини

Кметът на Перник иска удължаване срока за изплащане на общинския дълг към банкова институция

Община Перник да кандидатства за удължаване срока за погасяване на общинския дълг пред "Интернешънъл Асет Банк", настоява кметът Вяра Церовска. Според нея поради тежкото финансово състояние община Перник се намира в невъзможност да изпълнява основни дейности, свързани с нормалното й функциониране. Спешно са необходими средства за изплащане на сумите за изпълнение на наложен запор от НАП, както и за разплащане на просрочени задължения. По тези причини е невъзможно кредитът да бъде погасен до 25 декември, уверява пернишкият кмет, сочи БТА.

Церовска настоява дългът, който е с максимален размер 1,5 млн. лв., да послужи за осигуряване на оборотни средства. Предлага се той да бъде обезпечен с административна сграда в центъра на Перник на ул. "Радомир" 1, а крайният срок на погасяването му да бъде удължен до 26 декември 2018 г. Предложението ще бъде обсъдено утре от общинските съветници.

Миналия месец общинският съвет даде съгласие за поемане на краткосрочен безлихвен заем от централния бюджет с цел рефинансиране на безлихвени кредити в общ размер на 7 200 000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във