Параграф22 Daily

§22 Новини

Когато регулаторът не познава средата, която контролира

Редица правителства по света вече обръщат внимание на дезинформацията. По-голямата част от администрацията обаче, която налага правилата, не е наясно как всъщност работи интернет. Това каза Ален Попович, ConnectMe, в предаването “Бизнес старт”. Според Попович липсата на практическа основа на познанията за интернет и бързото му развитие са основните причини администрациите да не могат да бъдат запознати своевременно с всяка една иновация. Това води до парадокса регулаторът да не познава средата, която контролира, отбеляза той.

Хората също трябва да бъдат по-запознати с интернет средата, смята Попович. “Дезинформацията винаги е съществувала в социалните мрежи. Определени системи и администрации обаче не намират начин как да образоват хората дигитално и медийно, за да знаят те, че трябва да проверяват няколко източника, за да потвърдят истинността на информацията”.

По повод плана на Брюксел за борба с дезинформацията, който ще бъде разглеждан днес, гостът отбеляза, че би засегнал всички страни членки на Европейския съюз. Според него обаче начинът, по който ще бъдат регулирани технологичните компании и ще изготвят докладите си, остава неясен. “Регулацията във Facebook например често се осъществява на базата на сигнали. Ако има достатъчно оплаквания, че дадена информация е невярна, то тя може да бъде премахната от платформата. Няма гаранция обаче, че профилите, които са подали оплакване, не са фалшиви. Спорно е как тогава ще има гаранция за неверността на данните”.

Според Попович няма как регулацията да се изпълнява само от човешкия капитал.“Трябва да има алгоритми и ботове, които да управляват определено съдържание и да алармират, ако то е невярно. Това е и икономически по-изгодният вариант”.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във