Параграф22 Daily

§22 Новини

Комисар Бойко Рановски обяви началото на превантивната кампания "Шофирай отговорно и толерантно”

Отговорното и толерантно шофиране може да намали черната статистика на пътя. Това заяви началникът на отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция” комисар Бойко Рановски по време на специална пресконференция, на която беше даден старт на превантивната кампания  "Шофирай отговорно и толерантно”. Основната цел на инициативата, е да се обърне внимание на младите хора и подрастващите, подчерта още той. "Шофирай отговорно и толерантно” е съвместна кампания на МВР и сдружение “Институт за изследвания, образование и развитие “Отворена младеж”. Тя се провежда в рамките на проект "Включване и мотивация за участие на активни млади граждани за отстояване на пътната безопасност" на програмата "Еразъм +" на ЕС.

В дните от 23 до 25 септември кампанията ще се реализира на територията на ОДМВР-София и областните дирекции в Перник, Враца, Монтана и Видин. Във втория етап, през април 2016 година, тя ще се проведе и на територията на Смолян, Кърджали, Ямбол, Стара Загора и Пловдив.

Днес акцията стартира с операция по метода на “широкообхватния” контрол  в град Божурище. Освен служители на пътна полиция от ОДМВР София, в нея се включиха и доброволци от сдружение “Институт за изследвания, образование и развитие “Отворена младеж”. Те раздаваха на спрените за проверка водачи антистрес топки и брошури, които насочват вниманието на участниците в движението към отговорно и толерантно поведение на пътя. Само за около час униформените служители установиха шест неизрядни водачи, които бяха санкционирани по установения ред.

За да намалим броя на пострадалите при пътни инциденти, усилията ни не трябва да бъдат еднократни, а постоянни и целенасочени, заяви комисар Рановски. Тревожната статистика от началото на годината показва: 5242 тежки пътно-транспортни произшествия с 500 загинали и 6521 ранени. В сравнение с миналата година се отчита увеличение на пътните инциденти със 149, загиналите са с 26 повече, а ранените с 235. От началото на месец септември загиналите са 55 човека, а ранените са 540. При тежки ПТП за осемте месеца на годината са загинали 22 деца до 17 години и са били ранени 741.

При над 96% от катастрофите причината е в нарушенията на шофьорите -  превишена и несъобразена скорост,  неправилно изпреварване и маневри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във