Параграф22 Daily

§22 Новини

Комисия от експерти отвори заявления на кандидати по обществена поръчка

Днес, на открито заседание, комисия от експерти отвори заявления на кандидати по обществена поръчка с предмет „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019”.

Процедурата по поръчката, която предвижда законът, включва два етапа: първият – кандидатите подават своите заявления, в които доказват, че притежават необходимия опит в извършване на тези действия, свързани с издаването на документите за самоличност; и втори -  на който се подават подробните технически и финансови оферти. Идеята е изпълнителят да започне работа по всичките важни дейности, които се предвиждат по договор, и да имаме готовност в началото на 2020 г. да издаваме вече новите образци на документи за самоличност, обясни заместник-министър Красимир Ципов.

По думите му, и в настоящия момент в паспорта има електронен носител със записани биометричните данни, предвиждаме и в личните карти да има такъв електронен носител, който да съдържа и биометрични данни и т.н. електронна идентичност. Като добавена стойност на документите от ново поколение е възможността за много по-свободно и бързо придвижване на гражданите през електронни гейтове, както и бърз достъп до електронните услуги, уточни Красимир Ципов.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във