Параграф22 Daily

§22 Новини

Компании от топ 100 са ставали жертва на киберпрестъпления

Компании от топ 100 на България са ставали жертва на киберпрестъпления. Това съобщи на тематична дискусия в Хасково началникът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. Това означава, че те не са обърнали сериозно внимание на киберсигурността. Физически са имали може би непробиваема охрана, но незащитени компютърни мрежи, и така са станали жертва на хакери, уточни Колев. Той цитира ощетена с 600 000 евро фирма от хранителната промишленост и с 300 000 британски паунда компания от строителния бранш.

Колев и негови колеги от ГДБОП участваха във форума "Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в Интернет" в хасковската областна администрация. Той е по идея на евродепутата Ева Майдел, която бе сред лекторите. Пред ученици от гимназиалните класове Майдел посъветва потребителите да сменят често паролите си, да бъдат критични към искането на информация в мрежата и да внимават какво споделят.

Явор Колев се спря подробно върху сексуалните престъпления чрез Интернет. Децата на възраст 8 - 12 години са най-уязвими към сексуална експлоатация, посочи той. По негови думи педофили върлуват в най-често посещаваните от подрастващите сайтове.

Сайтовете за запознаства сега се заместват от социалните мрежи. Фейсбук има в България 4,5 милиона потребители, а глобално - 4,5 милиарда и така се превърща в най-голямата държава в света, посочи Колев.

Той и неговите колеги отговаряха и на въпроси на присъстващите тийнейджъри. Областният управител на Хасково Станислав Дечев, депутати, кметове и служители в образователни институции уважиха форума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във