Параграф22 Daily

§22 Новини

Конференция на правосъдните министри от страните-членки на Съвета на Европа се провежда в София

София е домакин на Конференция на високо равнище на министрите на правосъдието и представители на съдебната власт от страните-членки на Съвета на Европа. Темата на форума е: "Укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона".

Специален гост на форума е генералният секретар на Съвета на Европа, който в доклада си за дейността на организацията за миналата година отбеляза, че повече от една трета от страните-членки на Съвета на Европа не успяват да гарантират достатъчни стандарти за съдебна независимост и безпристрастност. Затова и в рамките на форума ще бъдат анализирани последните реформи в страните-членки, свързани с препоръките на Съвета, ще бъде очертан кръгът от предизвикателства пред тях и мерките за справяне с проблемите.

Три ще са основните теми на министерско-магистратската среща днес и утре: ролята на съдебната власт в демократичната държава и нейните отношения с изпълнителната власт, достигане на независимостта на отделните съдии и осигуряване на тяхната безпристрастност и осигуряването на обществено доверие в работата на съдебната власт. Форумът ще бъде открит от генералния секретар на Съвета на Европа, премиера Бойко Борисов и министрите на правосъдието и на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във