Параграф22 Daily

§22 Новини

Конфискуваха творби на Банкси в Брюксел

Творби на Банкси бяха конфискувани от белгийските власти, след като организатор на изложба на уличния художник, заяви, че те може би не са застраховани, съобщава Би Би Си. 58-те картини за милиони евро бяха изложени в празно хале на супермаркет в Брюксел. Организаторът на експозицията заявил пред властите в белгийската столица, че има вероятност творбите да не са застраховани в случай на кражба или повреда. Изземването на картините идва на фона на спор за права върху картините между бившия агент на Банкси и германска компания.

Изложбата, озаглавена „Банкси без ограничения“, е била организирана без намесата на уличния художник от белгийския организатор на експозиции „Строкар“. Творбите на стойност 15 милиона евро включват картини, фотографии и копринени платна – специално подбрани от бившия агент на Банкси Стив Лазаридес. Германската компания „Он ентъртейнмънт“, която в случая действа като посредник, поканила „Строкар“ да изложи творбите в белгийската столица. Адвокат на компанията заяви, че фирмата за изложби има всички права и разрешителни да показва произведенията на Банкси, но не е ясно точно при какви условия са били делегирани тези права и дали творбите са били застраховани.

След като адвокатите на Лазаридес заявили, че публичното показване на произведенията е незаконно, и след съмненията, че те не са застраховани, от „Строкар“ решили да оставят казуса в ръцете на съда, който ще вземе решение през следващите месеци.

Понастоящем обаче картините остават на съхранение при съдия-изпълнителите, които са издали заповедта за тяхната конфискация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във