Параграф22 Daily

§22 Новини

Конституционният съд ще чете Истанбулската конвенция между редовете

Докладчик по делото е конституционният съдия Анастас Анастасов, бивш депутат от ГЕРБ.

Конституционният съд реши да образува дело за Истанбулската конвенция, съобщиха от пресцентъра на Конституционния съд. Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество конституционно дело № 3/2018 г., образувано по искане на 75 народни представители от 44-то Народно събрание на основание на чл. 149, ал. 1, т. 4 от Конституцията на Република България за произнасяне за съответствие на сключената от Република България Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с Конституцията на Република България преди ратификацията. Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов, се казва в съобщението.

В края на януари ГЕРБ обяви, че ще сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с конституцията на България. Шефът на правната комисия в НС от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. "Произнасянето на Конституционния съд ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция, който ние продължаваме и смятаме, че ще бъде полезен за българското общество и за всички участници в този дебат. Включително смятаме, че Конституционният съд ще отговори на един от критичните в дебата въпроси за съответствието с Конституцията на България по отношение на доброволния съюз между мъж и жена. Смятаме, че произнасянето на Конституционния съд ще преодолее негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат", каза тогава Кирилов.

Той побърза да уточни, че това в никакъв случай това не е отстъпление от позицията на ГЕРБ в подкрепа на Истанбулската конвенция:"Ако Конституционният съд постанови, че има несъответствие с Конституцията, тогава българското общество ще има два варианта за избор: да се запази Конституцията и да не се ратифицира Конвенцията или да променим конституцията. Ние не твърдим, че в Конвенцията има правна възможност за признаване на еднополовите бракове, но нека и Конституционният съд да провери текстовете и да се произнесе".

А герберът Тома Биков подчерта, че неговата партия уважава и се бори за това българското общество да продължи да функционира върху базовите и фундаментални ценности.

Като се има предвид че докладчик по делото в КС е бившият народен представител от ГЕРБ в 41 Народно събрание Анастас Анастасов, отсега може с голям процент сигурност да се предвиди към какви "базови и фундаментални ценности" ще ни насочи решението на КС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във