Параграф22 Daily

§22 Новини

Корупцията е повсеместна и дълбока: Държавни служители в министерства си разменят пари срещу услуги

С промени, внесени от ГЕРБ и ДПС, в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество се разширява кръгът на лицата, които декларират имущество с председателя на Националната следствена служба и неговите заместници. В същото време отпада задължението общинските съветници да подават декларации за имущество, интереси и несъвместимост. Вносителите се мотивират с големия брой съветници – около 5400, което би блокирало системата на деклариране на лицата и изисква много повече човешки и материални ресурси.

Изменението за този кръг лица е поредното, след като първо за тях бе удължен срокът с един месец от влизането в сила на закона през януари миналата година, а след това парламентът отложи задължението на общинските съветници да подават декларации след местните избори наесен. "Комисията за противодействие на корупцията има авторитет в обществото и членовете ѝ правят всичко, което им позволява законът. Не смятам, че не работят, но корупцията в България е навсякъде и една комисия, колкото и да е силна, не може да обхване всички прояви на корупцията".

Това каза пред БНР Пламен Кръстев - експерт по противодействие на корупцията.

На въпрос за придобитите на занижени цени апартаменти от политици, в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Кръстев заяви, че очаква при следващите избори ГЕРБ да понесе удар заради този скандал. Според него няма да излезе нищо от проверка на Антикорупционната комисия на сделките по "Апартаментгейт". "Корупция съществува на всяко едно управленско ниво. Мои колеги ми разказват, че държавни служители в определени министерства си разменят пари за правене на услуги. Същото става и с въпроса за назначаване на кадри - чувал съм невероятни неща за Министерството на вътрешните работи, за Министерството на отбраната, които са стълбове в нашето управление", коментира още Кръстев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във