Параграф22 Daily

§22 Новини

КПКОНПИ проверява Горанов за конфликт на интереси

КПКОНПИ проверява финансовия министър Владислав Горанов за конфликт на интереси, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, сочи БНР. Той уточни, че резултатите от това новооборазувано производство, което е заради декларираното от самия Горанов - че от 2012 година безвъзмездно живее в апартамент, предоставен от неговия кръстник, е важно за това как ще се развие проверката, която започна по същия повод самата прокуратура: "Това решение на Комисията е от значение за решение на прокуратурата. Днес е изпратено писмо, с което прокуратурата изисква от комисията в момента, в който е постановено такова решение, то да бъде изпратено, за да бъде съобразено при нашите искове. При всички случаи резултатът от това производство ще окаже влияние и на решението на прокуратурата. Очаквам, че забавяне от страна на Комисията няма да има, следователно няма да има и забавяне от наша страна".

Проверката последва от участие на главния прокурор Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“. Тогава зрител попита дали Държавното обвинение няма да се самосезира по тази информация, декларирана в публичната декларация на самия Горанов. Декларацията е подадена точно пред Комисията, която сега го проверява за конфликт на интереси.Главният прокурор смята, че резултатите от това производство за конфликт на интереси имат пряко отношение към начина, по който ще продължи самата проверка на Държавното обвинение.

За 48-часовите тайни арести, които бяха допуснати със законодателни промени и на които президентът наложи вето, Сотир Цацаров коментира, че това вето трябва да бъде използвано, за да бъдат прецизирани текстовете: "Оставям настрана споровете - закон, вето, обвиненията кой блокира законодателната дейност, кой чел и кой не чел закона. Отиваме до правата на гражданите - от кръга на конкретните лица, за които може да се забрани уведомяване, при всички случаи трябва да се изключат най-близките т.е. кръгът на семейството. Второто е да се прецизира кръгът от престъпления. Да бъде сведено до определен кръг престъпления, които са най-тежки и сред които на всяка страна трябва да остане тероризмът, колкото и недобре да ви звучи и по отношение на непълнолетните".

Facebook logo
Бъдете с нас и във