Параграф22 Daily

§22 Новини

КПКОНПИ: Владислав Горанов не е в конфликт на интереси

Финансовият министър Владислав Горанов не е в конфликт на интереси като ползва безплатно жилище, собственост на бизнесмена Иван Сариев. Това е решила антикорупционната комисия, става ясно от решение, публикувано на сайта й. Няма конфликт на интереси, защото няма възложени обществени поръчки на фирми, свързани със Сариев и съпругата му.

Комисията провери Горанов, след като гръмна скандалът за ползваното от него и семейството му жилище в луксозен столичен комплекс. Тогава председателят на комисията Пламен Георгиев нареди проверката. В докладната му са цитирани публикации за апартамента, както и за това, че синът на Сариеви е започнал работа в Министерството на финансите и като експерт е и участвал в комисии по обществени поръчки по времето когато Горанов е бил министър на финансите, припомня вестник Сега.

Други изложени твърдения са, че Владислав Горанов е надзиравал строежа и посещавал луксозната вила на Сариеви в местността "Ярема".

Горанов е изслушан от КПКОНПИ на 6 февруари. По време на изслушването той твърди, че от 2012 г. ползва жилището, което е декларирал и то му е предоставено от Сариев, който му кръстник. Горанов заплащал всички разходи – битови сметки и данъците. Със Сариев се познавали от 2001 г., когато той е бил директор на дирекция в Министерството на финансите и запознанството им е преминало в приятелство и в последствие бизнесменът е станал негов кръстник, както и на двамата му сина.

През месец май 2012г., когато се е случило силното земетресение в Пернишка област Владислав Горанов е обитавал заедно със семейството си апартамент на 10 етаж. Към онзи момент децата му са били много малки, неговата съпруга се е изплашила за тях и уплахата се е превърнала в проблем по отношение на обитаването на жилището. В неформален разговор Горанов е споделил за това със Сариев и той му е предложил да се преместят да живеят в жилището, което е закупено от неговото семейство и към онзи момент не се е ползвало. Горанов приел и се преместили със семейството му.Колкото до сина на Сариеви Горанов заявява, че никой от семейството не го е търсил за съдействие. Той притежавал много добра професионална квалификация, много по-висока от изискванията за заемане на длъжността младши експерт.

Горанов твърди, че в периода от 2009 г. насам Сариеви не са участвали в обществени поръчки, които да са били в предметния обхват или в ресора на Министерството на финансите. Колкото до вилата - ходил там заради приятеля си Сариев. Всички останали свидетели, разпитани от комисията, потвърдили версията на Горанов.

Комисията събрала доказателства, че министърът е плащал сметките на ползвания от семейството му апартамент, както и таксите за поддръжка на имота, данък сгради и такса смет.

Синът на Сариеви сам подал молба да бъде назначен в министерството като "младши експерт" в дирекция "Икономическа и финансова политика", отдел "Институционално правен" през февруари 2015 г. на мястото на служител, който бил командирован в чужбина за 4 години. Напуснал през декември същата година и за този период "не се е ползвал с привилегии, които да го поставят в различно от останалите служители положение", пише в решението на комисията. През това време синът участвал в комисията по една обществена поръчка, но избраният изпълнител не е свързан със Сариеви.

За да има конфликт на интереси трябва да има три кумулативно изискуеми предпоставки: лице, заемащо публична длъжност, наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба и упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес, обясняват от комисията.

Горанов е лице, заемащо висша публична длъжност. Свързаните с него лица са съпругата, родителите и брат му. Няма свързаност между Горанов и семейство Сариеви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във