Параграф22 Daily

§22 Новини

Лех Валенса беше осъден за клевета от Ярослав Качински

Полски съд постанови, че антикомунистическият дисидент и бивш президент на Полша Лех Валенса трябва да се извини на лидера на управляващата партия по дело за клевета, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Валенса трябва да се извини на Качински чрез различни платформи - по радиото, в социалните медии и в лично писмо.

Съдът намира, че мнението на Валенса, изразено във  Facebook, прекрачва границите на свободата на словото и уронва репутацията и достойнството на Качински, предаде ДПА. Според съдията докладчик по делото Валенса не е посочил никакви доказателства в подкрепа на твърдението си за Ярослав Качински. Лидерът на управляващата партия бе поискал Валенса да плати 30 000 злоти (8000 долара) за благотворителност, но съдът не прие това.

Ярослав Качински, влиятелният председател на управляващата партия "Право и справедливост", заведе дело срещу Валенса заради негови постове в социалните медии с обвинения срещу Качински за самолетната катастрофа в Смоленск през 2010 г. Тогава при падането на президентския самолет загинаха неговият брат близнак - тогавашният президент Лех Качински, и още 95 души, висши политици и военни.

През 2016 г. Валенса обвини Качински, че воден от желанието си да командва, е настоявал в разговор по телефона, че самолетът трябва да се приземи въпреки гъстата мъгла. Такива обвинения бяха отправени и от критици на Качински, но не бяха доказани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във