Параграф22 Daily

§22 Новини

Лекарят от "бебето във фризера" осъди прокуратурата

Началникът на Родилното отделение в Горна Оряховица д-р Михаил Милатович осъди на втора инстанция прокуратурата да му плати 40 000 лева неимуществени вреди за накърненото му име от преди 8 години по случая „бебето във фризера“. От решението на Софийския апелативен съд става ясно, че прокуратурата е осъдена заради непремерените изказвания на великотърновски прокурори, огласили информация по случая „бебето във фризера“, сочи БНР.

През ноември 2010 година 17-годишна ученичка от Лясковец ражда преждевременно в Горнооряховската болница недоносен плод, който лекарите обявяват за мъртъв и поставят във фризера с биологичните отпадъци. След това се появиха съмнения, че бебето е живо. Замесени бяха четирима лекари от Горнооряховската болница. През 2013 година Великотърновската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу медиците за умишлено умъртвяване на новородено.

След този случай родилното отделение е съсипано, коментира д-р Михаил Милатович: "Отделението не може да се съвземе. Колегите още не могат да стъпят на краката си. Единият напусна, другият се пенсионира. От пострадалите останахме двама".

Съдебното решение, с което на д-р Милатович се присъждат 40 000 лева обезщетение, може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във