Параграф22 Daily

§22 Новини

Либералите са против почетна "Златна палма" за Ален Делон

Филмовият фестивал в Кан започна на фона на разправия около решението да бъде почетен ветеранът на френското кино Ален Делон. Холивуд, една от американските лоби групи начело на движението #MeToo във филмовата индустрия, не одобряват решението на френския актьор да бъде дадена почетна Златна палма. Онлайн петиция, събрала около 18 000 подписа, призовава за стопиране на наградата за Делон и обявява 83-годишния актьор като "расист, хомофобски женомразец“, съобщава АФП.

Мелиса Силвърстейн написа, че е ужасена от това, че Кан ще почете Делон, тъй като той "публично е признал, че е удрял жени и твърди, че е против природата някой да е гей“. Тя добавя, че Делон е близък като начин на мислене с „расисткия и антисемитски Национален фронт", който е основан от неговия дългогодишен приятел Жан-Мари Льо Пен.

Делон призна, че е удрял жени през ноември, когато беше разпитан по френската телевизия за искове за домашно насилие от отчуждения си син Ален-Фабиен Делон. "Ако един шамар е мъжкарско, то аз съм мачо", каза Делон, добавяйки, че жени са го удряли и че никога не е "размазвал" жена. Синовете му също потвърдиха слуховете за насилие от страна на Делон срещу тях и срещу майка им.

Директорът на фестивала в Кан Тиери Фремо защити Делон, като каза, че ще бъде зачетено творчество на френския актьор, а не възгледите му. „На Ален Делон му е позволено да си мисли, каквото си иска“, каза той пред АФП.

Миналата година фестивалът обеща, че "трябва да има нулева толерантност към сексуалния тормоз или злоупотреба от всякакъв вид" на фона на протестите, водени от Кейт Бланшет на повече от 80 холивудски звезди и жени режисьори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във