Параграф22 Daily

§22 Новини

Либийският танкер "Бадр" е върнат в пристанище Бургас

Либийският танкер "Бадр" тази сутрин се е върнал в Пристанище Бургас. Това съобщи началникът на Морска администрация Живко Петров. Плавателният съд е пристигнал в нашия порт около 6 часа тази сутрин. Петров поясни, че е имало разрешение танкерът да направи еднократен преход до пристанище в Турция за ремонт след престой тук за период от година и половина. Корабът обаче не е отплавал за Турция. Той застанал в извънтериториални води на България и две седмици е бил там.

По думите на Живко Петров, тъй като няма документи за нормално придвижване и за да се избегне замърсяване, той е издал разпореждане корабът да се върне на котвена стоянка в 4-ти район на Пристанище Бургас. Разпореждането на Живко Петров е връчено на капитана на танкера тази сутрин от служители на Гранична полиция, които са стигнали до плавателния съд с катер. След това корабът е върнат тук.

Петров каза още, че корабът все още е с панамска регистрация, собственост на фирмата "Булгаргеомин", а екипажът е украински. Същия екипаж се е качил на кораба на 21 декември.

Според изявление на директора на ГД"Гранична полиция": "При смяната на екипажа няма използване на физическа сила и помощни средства. Всички процедури по смяната на екипажа бяха спазени. Всички документи, необходими за извършването на тази дейност, са били депозирани от корабния агент на 21  декември. На 21 не е имало частен съдебен изпълнител на борда по време на смяната на екипажа."

Корабът трябва да премине технически преглед, поясниха от Морска администрация и обясниха, че това са изискванията. А за прегледа трябвало да се погрижи държавата, под чийто флаг плава съдът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във