Параграф22 Daily

§22 Новини

Лили Маринкова: Клиентелистки назначения в БНР будят подозрението, че медията е дадена под аренда

Има клиентелистки назначения в Националното радио и това буди подозрението, че медията е дадена под аренда. Това са хора, които нямат общо с нашата медия. Това посочи журналистът от БНР Лили Маринкова, която, след като съдът я върна на работа в медията, беше пенсионирана. По думите й ситуацията в радиото прилича на инцидента с работник на строежа на новото НС и частната охранителна фирма. „ Успоредно до държавното се прилепва нещо частно, което като паразит да се възползва, включително и от отклоняване на средства от държавната медия”, уточнява bTv.  Тя коментира, че в радиото има и необичайни мерки за сигурност. По думите й няма да се учуди, ако и там е „кацнала” охранителна фирма, а в БНР има хора, които създават паника и усещане за несигурност.

Това е поредният протест в БНР, след като през април имаше поредица от протести на творците от музикалните състави на националното радио, които също настояваха за увеличение на бюджета на обществената медия, така че да могат да се повишат трудовите им възнаграждения,уточнява Bgonair. Редактор на радио "България" заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR, че това е един "кадифен протест" , чиято цел е да се насочи вниманието към грижата към работещите в националната медия. "Протестирахме, за да оцелеем. Преборихме се за оцеляването си благодарение на президента и парламента, но обещанията не бяха изпълнени. Поради липса на хора сме принудени да публикуваме новини и в събота и неделя. В БНР има страх, тишината крещи", каза редакторка от екипа на радио "България". "Искаме да има ясни правила, да знаем какво се случва с бюджета на БНР, как се разпределят парите", допълни я нейна колежка.

Протестът е обявен в 8.30 ч., и потвърди, че има голям страх сред хората. По думите й, средната заплата сред протестиращите граничи с минималната работна заплата - звукови режисьори, музиканти, техници, журналисти получават мизерно заплащане. "Търсим решение, някой трябва да вземе отношение. По този начин сме принудени да напускаме и да си търсим друга работа. Голяма част от хората, обаче, остават защото обичат тази медия. Имаме среща с генералния директор в петък 13-ти, това беше неговата първа реакция - да обяви среща със синдикатите. Това е поредния протест на музикантите, към който се присъединяваме и ние журналистите, както и хората от техниката", каза още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във