Параграф22 Daily

§22 Новини

Липсва ни Законът за изтребление на разбойниците, приет през 1922 г.

Трима души са заловени от полицията в Бургас за въоръжен грабеж.  Сигналът за него е получен още на 19 март, когато мъж е бил ограбен в бургаския комплекс „Меден Рудник“ от няколко маскирани души, които са му задигнали общо около 1400 лв. Няколко часа по-късно, същите бандити отишли отново да го търсят, но на друг адрес, въоръжени с ножове, бухалки, палки, мачете и пушка. Те са били петима и със установена самоличност от страна на полицията - млади мъже на възраст от 20 до 29 г., трима от Бургас и двама от Айтос, всичките са криминално проявени.

Двамата айтозлии са арестувани, а в тях са намерени и оръжията. Задържан е и един от бургазлията, останалите се издирват. Проверяват се и дали петимата не са участвали и в други случаи на сбивания.

Историческа справка:

През декември 1922 г.,кабинета "Стамболийски" внася в парламента - и депутатите гласуват, Закон за изтребление на разбойниците.. Любопитното е, че той има предшественик - от 1887 г. Разликата между текстовете на двата закона е незначителна, например в това, че според първия потераджиите са получавали месечно заплащане и към него - награда, ако убие или залови разбойник. А и размерът на наградите е чувствително завишен в по-новия закон - от 50 до 500 лева според "важността на разбойника и степента на подвига" през 1887 г., до 5-20 хиляди лева 25 години по-късно.

Из ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЦИТЕ
(Утвърден с указ N: 721 от 07.12.1922 г. и обнародван в "Държавен вестник ", брой 205 от 12 декември 1922 година).
Чл. 1. Разбойник се счита онзи, който по навик или занаят сам или с други лица извършва грабеж, насилие или убийство с цел за ограбване.
<!-- /mod_php version 1.0.0.Beta2 (c) www.fijiwebdesign.com --><!-- mod_php version 1.0.0.Beta2/ --> Чл. 2. Изтреблението на разбойниците в околията, дето са се появили, се възлага на полицията, жандармерията и войската. Ако тази сила е недостатъчна за изтребление на разбойниците, околийският началник може да образува потери, с които да ги преследва.
Във всяко населено място, където се забележат разбойници, кметът веднага назначава потеря за преследването им и донася на околийския началник.
Чл. 3. За началници на потерите ще се назначават лица, каквито околийският началник намери за добре.
Чл. 4. На отличилите се при преследването потераджии се дава възнаграждение от общия кредит, който се отпуска за изтребление на разбойничеството. Размера на възнаграждението ще се определи и дава от Министъра на вътрешните работи.
Чл. 5. Потераджия, който убие или залови разбойник, получава награда от 5-20 хиляди лева. Ако ли потераджията или длъжностното лице, което ги преследва, бъде убито, семейството му получава до 50 000 лв. обезщетение и инвалидна пенсия. Ако ли само осакатее, то получава награда 20 000 лв. и инвалидна пенсия. Лекуването на всички ранени и заболели по преследване на разбойниците е безплатно....

...Чл. 11. Заловените разбойници се съдят от областния съд в околийския център, в района на който са заловени, в 7-дневен срок от залавянето им по закона за углавното съдопроизводство (чл. чл. 649-656).

Съдът веднага с пристигането си взема всички мерки и разпоредби да гарантира бързото разглеждане на делото.

Забележка: Всички власти са длъжни да дават най-голяма спешност на разпоредбите на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във