Параграф22 Weekly

§22 Новини

Лютив спрей срещу затворник в килия е нехуманно

Използването на лютив спрей срещу затворник в килия е неоправдано и представлява нехуманно отношение, постанови Европейският съд по правата на човека в решение, обявено вчера по делото "Тали срещу Естония".


Делото е по жалба на затворник, оплакващ се от малтретиране от страна на затворническите надзиратели, след като отказал да изпълни техни заповеди. Срещу него бил използван лютив спрей, после той бил завързан за леглото си. В решението си Евросъдът подчертава, че лютивия спрей не бива да се използва в затворени пространства и намира, че такава употреба в случая по никакъв начин не е била оправдана, доколкото затворническите служители са имали и алтернативни средства да обезвредят затворника.


Андрей Тали (37 г.) е осъден на доживотен затвор за убийство. След началото на престоя му в затвора той е получил и друга присъда - за нападение на надзиратели и други затворници. В жалбата си до Страсбург той твърди, че е бил малтретиран от затворническите служители през юли 2009 г., когато отказал да изпълни техни нареждания. Според неговите твърдения няколко пазачи са използвали непропорционална сила, за да го вкарат карцера - стискали го за гърлото до задушаване, счупили му ребро. По-късно през деня, след като Taли отказал да предаде матрака си на затворническата охрана, един надзирател го напръскал лютив спрей в лицето без предупреждение, а после го ударил в гърба, докато ръцете му били оковани с белезници. Тали бил завързан за леглото в продължение на три часа и половина. Медицинската експертиза установила, че той има редица наранявания, включително хематоми и кръв в урината.


В последвалото наказателно разследване по обвиненията на Тали срещу затворническата охрана в злоупотреба с власт, полицаите потвърдили, че един от тях е използвал лютив спрей и го е ударил с палка, за да преодолее съпротивата му. Не било установено със сигурност дали Тали е бил бит след като вече е бил с белезници или преди това. През юни 2010 г. разследването е прекратено със заключение, че употребата на сила от пазачите е била законна и оправдана, доколкото Тали не се съобразил с нареждания и се държал агресивно. Съдилищата потвърждават това и отказват да присъдят поисканото от затворника обезщетение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във