Параграф22 Daily

§22 Новини

Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа личност

Като навременни определи срещата и изобщо започването на консултации по избор на нов главен прокурор председателят на ВКС Лозан Панов след излизането си от президентството. Това е тема №1 в съдебната система по думите на Лозан Панов, а самото среща и консултациите показват, че има разбиране за това. През държавния глава той е повторил основни свои тези за реформа в съдебната система, включително и промяна в Конституцията, сочи news.bg.

Според председателя на ВКС Лозан Панов в момента на практика главният прокурор е най-силната политическа личност в България. Затова и трябва да се създаде процедура за разследване на главния прокурор, но тя да не обвързана с другите двама големи в съдебната система.

Шефът на ВКС заяви отново идеите си за промяна на Конституцията, включително и за промени в правомощията на главния прокурор, промени срещу монопола на главния прокурор и липсата на контрол върху правомощията.

Вчера държавният глава се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. Двамата обсъдиха новите правомощия за бъдещия главен прокурор, като според Сотир Цацаров тези обсъждания са прибързани, от една страна, и от друга, за промяна на правомощията трябва да се говори след встъпването в длъжност на новия главен прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във