Параграф22 Daily

§22 Новини

Магистратите и сега са обект на повишена защита

Съдийската колегия на ВСС обсъжда днес стандарти за независимостта на съдебната власт. Едно от предложенията, които предизвиква интерес, е атаките срещу магистрати да бъдат криминализирани. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика коментира:

„И към настоящия момент в Наказателния кодекс те са обект на повишена защита - имаме на квалифициран състав на принудата също магистрат, склоняването за нарушаване на служебно задължение като „престъпление срещу правосъдието“ и отделно имаме престъпления против реда на управлението, където органите на власт са под особена защита - тоест имаме една действаща база, която, ако трябва да се приложи, ще даде закрила. Проблемът идва от друго място – често пъти Висшият съдебен съвет избирателно решава кога да защитава определени съдии и прокурори и кога да не ги защитава, и няма ясен стандарт кога да се произнесе ВСС и кога да замълчи. Мисля, че това ще е основен акцент“.

Основният проблем във всяка една област е, че отговорните институции да следят за приложението на правилата не изпълняват основните си задължения, коментира той: „След като днес видим какви правила ще бъдат застъпени, обсъдени и приети можем да кажем дали те са крачка напред или крачка назад, но и към настоящия момент в комуникационната стратегия на ВСС е записано, че Съвета трябва да реагира в случай на неоснователни нападки към магистрати“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във