Параграф22 Daily

§22 Новини

Мая Манолова внесе иск в прокуратурата за повишението на цените на тока и парното

До месец Върховната административна прокуратура (ВАП) ще реши дали ще протестира пред съда увеличението на цената на тока с 2 на сто и на парното със 7%, влезли в сила от 1 юли с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Иск срещу това решение в прокуратурата внесе омбудсманът Мая Манолова. „КЕВР трябва да разберат, че те не са абсолютно безконтролни и над закона, и че няма инстанция или институция, която да може да иска проверка на техните актове“, сочи БНР.

„Върховната административна прокуратура ще изиска от регулатора над 30 преписки и след това ще бъде взето решение дали увеличението на цените ще бъде оспорено в съда", обясни заместник-главния прокурор заместник-главния прокурор Ася Петрова. „Съдът, ако възприеме нашата теза, че решението на КЕВР е взето в нарушение на процедурата или в нарушение на закона, ще отмени това решение. Ще трябва да уточним и това, че оспорването на решенията на КЕВР не спира изпълнението на тези решения. Такъв е законът“.

Според Мая Манолова повишение не се налага, защото в края на миналата година тези цени не са били намалени, въпреки поевтиняването на газа с около 7%. „Тоест, КЕВР коригира цените само когато са в ущърб на гражданите“, заяви Манолова в съобщение до медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във