Параграф22 Daily

§22 Новини

Манолев представлявал при проверка фирмата, строила с евросредства

Заместник-министърът (в оставка) на икономиката Александър Манолев е представлявал фирмата ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", която е била бенефициент по програма за европари. Манолев е бил упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат - Благоевград. Това е установила досегашната проверка на Върховната касационна прокуратура (ВКП) по случая с частната вила в Сандански с минерален басейн, построена по европроект.

С оглед на това и останалите обстоятелства, станали ясни в хода на проверката, прокуратурата е сезирала Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която също следва да извърши проверка и да прецени дали Манолев е бил в конфликт на интереси по казуса. Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) е предоставил всички изискани от държавното обвинение документи, свързани с изграждането на жилищната сграда за гости в местността "Чинар куши" в град Сандански по Програмата за развитие на селските райони.

Останалите обстоятелства по случая "Манолев" спрямо проверката на ВКП:

- Установено е безспорно, че договорът за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по проекта в размер на 391 160 лева е сключен на 06.10.2014 г. с ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова". Александър Манолев не е бил бенефициент.

- На 13.02.2013 г. и на 25.10.2013 г. Манолев е учредил в полза на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" право на строеж на "Жилищна сграда - къща за гости", басейн и ограда в собствения си поземлен имот.

- На 01.10.2011 г. Манолев е предоставил на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" ползването на собствената си земеделска земя - лозе с площ от 9.7 дка.

- На 03.08.2015 г., в качеството си на управител и представител на "Ес Ди Ес Про" ЕООД, Манолев е предоставил на заем сумата от 700 000 лева на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова".

- Както вече стана ясно Манолев е представлявал ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат - Благоевград, съгласно контролен лист от 27.11.2015 г.

- Същевременно за периода 19.07.2017 г. - 18.04.2019 г. Манолев е бил член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие".

Facebook logo
Бъдете с нас и във