Параграф22 Daily

§22 Новини

Мeгаделото „Недосегаемите“ отново спряно заради преживян инсулт на Младен Милков

През февруари 2010 Г. МВР натръшка деветима данъчни във В.Търново заедно с бизнесмена Младен Милков и жена му Анелия. Тогава Цветан Цветанов като вътрешен министър кръсти акцията „Недосегаемите“, защото обичаше да дава цветни имена на шумните акции в страната. През февруари 2016 г. бяха арестувани също публично други шестима данъчни във Велико Търново? Сред тях бяха Пламен Томов, тогава временен директор, и бившият голям шеф на ТД НАП Стефан Михайлов, който преди това напусна, за да се кандидатира за кмет на Велико Търново. 9 години след първата акция и 3 години след втората ситуацията е една и съща – стигналът е доникъде! Няма нито осъдени, нито оправдани. Само дето МВР, ДАНС и създадената при втората операция спецпрокуратура разбиха живота на всичките тези хора. Оставиха ги без работа и с черно петно, сочи търновският вестник "Борба"..

Втората порция данъчни бе наречена през 2016 г.„престъпното сдружение, изнудвало фирми през последните две години, а щетите за бюджета щели да се
смятат тепърва“. Три години след гръмките изявления – през 2019 г., няма нито обявени щети, нито обвинителен акт, нито развитие по този случай.

Специализираната прокуратура повдигна тогава обвинения на шестима данъчни служители от Териториалната дирекция на НАП – Велико Търново, че са се сговорили да вършат длъжностни престъпления, както и искане и приемане на подкупи. С обвинения се сдобиха Стефан Михайлов – бивш директор на ТД НАП, Пламен Томов – зам.-директор на ТД НАП, Мирослав Стефанов – зам.-директор на дирекция „Събиране“, Петя Николова – началник на отдел „Селекция“, и данъчните инспектори Иван Конов и Младен Векилов. На шестимата бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. При зрелищната акция на 24 февруари 2016 г. бяха арестувани и Любо Иванов, Мариета Дамянова и Румяна Пенчева, но те нямат повдигнати обвинения и след разпитите са пуснати.

Според събраните доказателства престъпното сдружение е действало в продължение на две години – от ноември 2013 г. до ноември 2015 г. В хода на разследването предстои да се установят нанесените от дейността му щети за държавния бюджет. През този период Стефан Михайлов бе директор на дирекцията, която обслужва седем области в Северна България. След това участва в кметската битка, но не успя и стана само съветник. После напусна данъчната система тихомълком. Той е бил арестуван в къщата си във Велчево рано сутринта в сряда. Оттам и от имоти на Пламен Томов са иззети бележки и записки с имена на фирми и суми. По време на разпитите пред съдия на Стефан Михайлов му прилошало и се наложило да се вика линейка в сградата на Областната дирекция. Според неофициална информация се заговори, че исканите суми са били между 5 и 10% от оборота на съответната фирма, за да се прикрият нарушения.

След публичните арести във В. Търново се заговори още, че при обиските били открити над 100 000 лева в брой. Злите езици казват още, че организираната престъпна група е събирала пари за различни мероприятия и е ползвана за касичка при нужда и от политически организации. Със сигурност обаче нямаше да има подкупи, ако въпросните изнудвани фирми бяха изрядни и не даваха възможност за прилагане на двугодишната корупционна схема. Групата е била следена от над година със СРС след сигнали от различни търговски дружества. Приятели на Пламен Томов създадоха тогава група в негова защита във Фейсбук

Подсъдимите в кръстеното от Цветанов дело „Недосегаемите” са организирана престъпна група начело с Младен Милков, която за кратко време успяла да източи над 9 млн. лв. ДДС. Редом с обявения за тартор отново на съд са бившите негови служители Мария и Полина Тръвневи – майка и дъщеря, и бившите данъчни Ценка Георгиева, Николай Николов, Красимир Ченев, Пламен Чангов, Валентина Елкенева,Петър Петров и 73-годишният тогава Колю Милков, баща на сочения за организатор.

На зърнения бос Младен Милков бе наложена гаранция от 20 000 лева, а на данъчните – 3000 лева за Николай Николов и на двете дами от организираната престъпна група по 10 000 лева. После Ценка Георгиева и Валентина Елкенева обжалваха сумите по бедност и гаранцията бе смъкната на по 5000 лева за всяка от тях. Днес делото е спряно за пореден път, защото Милков е преживял инсулт. Дали ще тръгне отново и кога, не е ясно. Търновецът Младен Милков и двете му деца няма да получат и лев от държавата като обезщетение за това, че чрез своите органи тя е допуснала Анелия Милкова – тяхната съпруга и майка, да умре в затвора. На 3 януари 2018 г. състав на Върховния административен съд сложи окончателно край на делото, с което Милкови поискаха 600 000 лв. обезщетение за загубата на жена си. Историята на Милков започва в началото на февруари 2010 г., когато МВР извършва поредните зрелищни арести – този път във Велико Търново. Тогава бизнесменът е 46-годишен и е изведен от полицаи с качулки от апартамента си и закаран в мелницата. Там го посреща цяла тумба следователи, дознатели, полицаи и прокурори. Суматоха има и пред местното поделение на НАП, където започват един по един да привикват за разпит данъчни служители. Около обяд от предприятието започват да изнасят чували с документи и папки. Медиите гърмят, защото Милков не е случаен човек в Търново – по онова време той е крупен арендатор, зърнопроизводител и търговец, държи и мелницата в града. На 26 февруари 2010 г. обаче 42-годишната Анелия е намерена мъртва в килията си – твърди се, че се е обесила с бельото си.

Семейството категорично отказва да приеме тази версия. Особено след като се разбира, че вечерта преди смъртта й в килията й е била настанена друга арестантка, която обаче впоследствие изчезва сякаш вдън земя – никой не успява да я открие. Всички опити да бъде намерена и разпитана, защото на практика тя последна е била в килията при мъртвата Анелия, удрят на камък. А разследването по случая не води доникъде и накрая просто е прекратено.

Междувременно обаче от цъфтящия навремето бизнес на Милков вече няма и следа. Още през 2010 г. върху фирмите му е наложен запор от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Стига се дотам, че през 2017 г. Милков сам поискал обявяване в несъстоятелност на мелницата си във Велико Търново, за да я спаси от банките кредиторки и разпродажбите на търг за жълти стотинки. А за да стане историята още по-фрапантна, иззетите като веществено доказателство 200 000 лв. от фирмената каса на Милков мистериозно изчезват от банковия трезор, нает от прокуратурата. Но виновни за тази кражба от трезора и до ден днешен няма. Единственият положителен факт е, че прокуратурата успя да осъди банката да възстанови откраднатите пачки.

Едва през 2013 г. прокуратурата най-сетне внася делото в съда – подсъдими са баща му, двама служители в семейните фирми и шестима данъчни в съда.
Обвинителният акт е грандиозен: наброява 650 страници, а делото е събрано в 1000 тома, обобщили събраните доказателства и разпитите на над 2000 свидетели. Само че спецсъдът тихо и безславно върна делото обратно в прокуратурата с констатации, че в хода на разследването са допуснати множество нарушения на правото на защита на обвиняемите и те трябва да бъдат поправени.

След това въпросните 1000 тома сякаш отново потънаха вдън земя. За тях се заговори чак през 2017 година. Последното известно заседание на съда по делото
срещу групата е от септември миналата година. Междувременно част от обвиненията вече са погасени по давност.

Какъв ще е изходът от делото е все още неизвестно. Едва ли някой ще се учуди, ако накрая и тази поредна шумна главоблъсканица приключи с… оправдателни
присъди. Но дори и да бъде признат за виновен, Милков, а и съпроцесниците му вече имат всички основания да осъдят държавата – най-малкото заради безобразно дългия процес, който са били принудени да търпят. Историята обаче е твърде показателна за състоянието на правоохранителните органи, за начина, по който се „бори“ престъпността у нас и за степента на безнаказаност, в която бездействат институциите. Така или иначе и по двата драстични случая  държавата срина достойнството, бизнеса и репутацията на всички участници в двете мегадела срещу данъчни служители във В. Търново. А фамилия Милкови пострада още по-сериозно. И непоправимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във