Параграф22 Daily

§22 Новини

Меглена Кунева настоя пред френския министър на правосъдието Шенген да не бъде обвързван с Механизма за сътрудничество и оценка

Механизмът за сътрудничество и оценка, който отчита напредъка на България в областта на правосъдието и борбата с корупцията, не бива да бъде обвързван с присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, още повече в контекста на новите заплахи за сигурността пред Европа. Тази позиция изрази вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на среща с министъра на правосъдието на Франция Кристиан Тобира. Разговорите днес се състояха в рамките на двудневното работно посещение в Париж на вицепремиера Кунева, съобщиха от правителствената информационна служба.

От френска страна коментираха, че в контекста на сигурността трябва да има колкото се може повече обмен на информация за влизащите в Съюза граждани, именно през възможностите на информационните системи на шенгенското пространство. Беше постигнато разбиране, че е необходимо засилване на сътрудничеството по отношение на борбата с тероризма и радикализацията.

На срещата бяха обсъдени и мерките, които страната ни предприема по отношение на съдебната реформа, предстоящите конституционни промени и необходимостта от нова наказателна политика. Бяха коментирани възможностите за техническа помощ и обмяната на експерти в областта на правосъдието, както и във висшето юридическо образование.

По-късно днес вицепремиерът Кунева ще се срещне с генералния секретар по европейските въпроси на Франция Филип Леглиз-Коста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във