Параграф22 Daily

§22 Новини

Мерки за отнемане на нередовно издадени шофьорски книжки са били обсъдени при премиера

Министър-председателят Бойко Борисов провежда работно съвещание с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, с главния секретар на МВР Георги Костов, с директора на "Национална полиция" Христо Терзийски, с директора на СДВР Младен Маринов, със заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и с административния ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Съвещанието е било в резултат на констатираните злоупотреби и корупционни схеми в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" при съвместната операция на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата преди два дни, пише БТА.

На срещата са били обсъдени мерките, които трябва да се предприемат във връзка с фалшифицираните изпитни протоколи, както и преустановяване на констатираните порочни практики. Посочена е била необходимостта да се отнемат нередовно издадените шофьорски книжки въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи и мерките, които може да бъдат предприети за отнемането им. На МВР ще бъде възложена проверка на валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и на лицензии, за които има данни, че са били предмет на манипулации.

Според официалната статистика през 2015 г. в страната са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8971 /от които 6676 - леко и 2295 - тежко/. Последната специализирана акция на ГД "Национална полиция", състояла се от 29 февруари до 6 март, е констатирала 6062 нарушения на пътя, за които са издадени 6792 фиша и са съставени 4038 акта. Броят на установените неправоспособни водачи е 580.

Facebook logo
Бъдете с нас и във