Параграф22 Daily

§22 Новини

Меси спечели съдебна битка за търговска марка с името му

Европейски съд постанови днес, че Лионел Меси - футболистът с най-големи приходи по света, може да регистрира търговска малка, носеща името му, предаде Би Би Си.

Нападателят на „Барселона“ и на Аржентина спечели 7-годишна съдебна битка за правото да използва името си за спортни стоки. Първоначалната му молба за регистрация бе оспорена от испанската велосипедна марка „Маси“, която твърди ,че имената се твърде близки и могат да предизвикат объркване. Но Общият съд на ЕС, който е базиран в Люксембург, постанови, че футболистът е прекалено известен, за да се стигне до объркване.

Решението идва дни, след като списание „Франс футбол“ съобщи, че с приходи от 126 милиона евро за настоящия сезон Меси е изпреварил Кристиано Роналдо, който заработил 94 милиона евро.

Меси подаде молба за регистрация на марка на неговото име в Службата за интелектуална собственост на ЕС през 2011 г. Тя му отказа с аргумента, че названията „Маси“ и „Меси“ визуално изглеждали почти еднакво, а и звученето им били много близко.

Но Общият съд на ЕС не прие тези мотиви. „Славата на футболиста противодейства на визуалното и фонетичното сходство“ с „Маси“, се посочва в решението на съда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във