Параграф22 Daily

§22 Новини

Методи Андреев за „Апартаментгейт”: Това е началото на края на 10-годишното управление на една шайка

Методи Андреев за Апартаментгейт: Това е грозна случка в една свършена държава. Бойко Борисов е като Господ, но не жертва заради Апартаментгейт тези министри, който се спрягат за чужди отбори, каза Методи Андреев предбТВ.

Бойко Борисов се изживява като Господ или поне като генерален секретар на ЦК на КПП, пардон ГЕРБ, а е от здрачната страна, каза бившият депутат. Апартаментгейт е грозна случка в една свършена държава. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. „На тази държава й липсват авторитети. Даже Бойко Борисов, който се изживява като Господ или поне генерален секретар на ЦК на КПП, извинявайте на ГЕРБ, не може да излезе от тази ситуация. Съжалявам за лаксуса, но това не е далече от истината!“, добави ексдепутатът.

Той цитира древногръцкият поет Питак, според който с неизбежното и боговете се съобразяват или не спорят. „Това, което се случва, е началото на края на 10-годишното управление на една шайка. АпартаментГейт е на ниво битово разложение. Глупаците разбират само това, което се случва. Но нека да видим зад него какво се крие! Знаете ли колко интересни неща се случват в момента, свързани с КТБ?“, попита бившият депутат.

„Всички сме вторачени в Апартаментгейт, а Министерството на финансите не ще да даде отговор на простия въпрос дали по Закона „Пеевски“ са събрани 1,4 млрд. лева. Дотам се е стигнало, че Мартин Димитров и Петър Славов трябва да съдят министерството“, добави той.

Социалният антрополог Харалан Александров подкрепи думите му, че е много сериозна кризата в доверието към управляващите. „Оставките са със статут на ритуално жертвоприношение. Когато племето е сърдито, трябва някой да бъде пожертван. Казвам племето, защото нашият начин да се справяме с конфликтите е племенен. Нямаме общ етичен стандарт и не можем да участваме в дебат. Това води до натрупване на напрежение и до избухване на гняв“, коментира социалният антрополог.

„Затова сме на това дередже. Някой трябва да бъде пожертван и Борисов, който работи като вожд на нашето племе от 10 години успешно, прави това, което се очаква от него. Това е много разрушителен процес и ще унищожи всичко“, пророкува той.

Според Методи Андреев пък оставките може да са решение, ако се вижда истинско желание за катарзис. „Те бяха обявени като стандарт на ГЕРБ, но да видим зад тези „принципи“ няма задкулисие. Примерно Делян Добрев е живял при майка си и й плащал по 1200 лева, но си подаде оставка. Владислав Горанов живее 7 години без да плаща никакъв наем в апартамента на своя кръстник, няма оставка. Цветанов, Цачева подадоха оставки, а Вежди Рашидов, който е в същата група не му иска никой да си ходи“, коментира бившият депутат от ГЕРБ.

„Срещу Ангелкова има прокурорска проверка остава на поста, както и министър Банов. Борисов пък иска да се жертват тези от ГЕРБ, които не се спрягат като участници в чужди отбори“, добави Андреев. „Примерно Влади Горанов се спряга за ДПС. Защо партията на Доган излиза извън кръга на скандалите?“, попита той.

„ГЕРБ и БСП са същите, еднояйчни близнаци са. За морален стожер на нашата държава бе избран Бойко Борисов, а по думите на д-р Николай Михайлов, това е един човек произлизащ от здрачната страна на българската публичност“, каза още бившият депутат.

„Наблюдавах нещо подобно в Кюстендил. Пак от подобен конфликт се стигна до ескалация на напрежението, до много силен натиск върху управлението, но слава Богу кметът отказа да дефинира случващото се като етнически конфликт и нещата се успокоиха. Надявам се Томислав Дончев да успее да успокои страстите“, заяви социалният антрополог. „Тъй като институционалният авторитет е в много тежка криза, се оказва, че само персоналният може да помогне. В такива тежки времена хора, които са готови да поемат удара на гнева, на отчаянието, на озлоблението, само са в състояние да променят ситуацията“, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във